Alphafeed - Telepi Vitapol Antimast kipróbálása összefoglaló
HOT Sparks - шаблон joomla Оригами

logo alphafeed

Telepi Vitapol Antimast kipróbálása összefoglaló

Induláskor a kb. 140 db termelésben levő fejős tehén közül kiválasztottunk 68 db magas szomatikus sejtszámú egyedet és két csoportot alakítottunk ki. Az egyik csoportnál terveztük adagolni a Vitapol AntiMast készítményt, a másik a kontrolcsoport. Az alacsony létszámú állomány miatt a két csoport egyedeinek laktációs fázisai nagyban eltértek. Ahhoz hogy a készítményt tesztelő csoportot ne kelljen változtatni a tesztelés során, alacsonyabb laktációs nappal rendelkező egyedekkel tÖltÖttük fel. A kontrol csoportba értelemszerűen a magasabb laktációs napos egyedek kerültek..

 

Telepi Vitapol Antimast kipróbálása összefoglaló

 telepi vitapol

Tehát a tesztelt csoport végül 30 egyedbő l állt, a kontrolcsoport 26 db-ból.

Kipróbálás helye: AGROSTAAR KB spol. s r.o. SK 925 41 Král'ov Brod c. 2

Kapcsolattartó: Narancsik János, Pronatur spol. s.r.

Telepvezető : Erdélyi Zoltán

átlagos fejt tehénlétszám: 140

Fajta: Holstein Friz

Fejési átlag: 26 liter

Megfigyelt korcsoport: Szomatikus csoport (csoportonként 30 db.)

Kipróbálás ideje: 2016. február-április

Vitapol AntiMast etetés ideje: 2016. február 4;április 4.

Vitapol AntiMast adagja: 100 g/tehén/nap a tÖmegtakarmányhoz keverve.

 

Leírás:

Induláskor a kb. 140 db termelésben levő fejő stehén kÖzül kiválasztottunk 68 db magas szomatikus sejtszámú egyedet és két csoportot alakítottunk ki. Az egyik csoportnál terveztük adagolni a Vitapol AntiMast készítményt, a másik a kontrolcsoport. Az alacsony létszámú állomány miatt a két csoport egyedeinek laktációs fázisai nagyban eltértek. Ahhoz hogy a készítményt tesztelő csoportot ne kelljen változtatni a tesztelés során, alacsonyabb laktációs nappal rendelkező egyedekkel tÖltÖttük fel. A kontrol csoportba értelemszerűen a magasabb laktációs napos egyedek kerültek.

Tehát a tesztelt csoport végül 30 egyedbő l állt, a kontrolcsoport 26 db-ból.

Takarmányozás

A két csoport megegyező takarmánykeveréket kapott, ső t egy keverő kocsi tartalma volt szétosztva úgy, hogy a kontrolcsopot kiadagolása után hozzá lett keverve napi 10 dkg készítmény állatonként. A kiadagolt mennyiségek feljegyzésre kerültek. Az adatokból kitűnik, hogy a kontrolcsoportnál a mennyiségek idő nként csÖkkennek, amik az apasztások miatti létszámváltozás miatt tÖrténnek.

Ellenben a tesztelt csoportnál az 5. napon már napi 1 kg/db-al emelni kellett adagot, majd a 28. napon újabb napi 3,8 kg/db emeltünk. Tehát a Vitapolos csoportban egyértelműen nőtt a takarmányigény a kontrolcsoporttal szemben.

A Vitapolos csoportban az ürülék állaga az első hét nap után enyhén lágyabb lett a kontrol csoportéhoz képest, de még megfelelő állagú volt.

Tejtermelés

A tejtermelés területén a kontrolcsoportban a laktációs fázisnak megfelelő en alakult a termelékenység.

A Vitapolos csoportban az adatok (csoportátlag) csÖkkenő tendenciát mutatnak. Ennek oka, hogy ezek az egyedek gyengébb takarmánykeveréket kaptak a teszt során az Összehasonlíthatóság miatt. Nekik a laktációs fázisnak megfelelő en TOP adagot kellett volna kapniuk, ami fokozta volna termelékenységüket.

Szomatikus sejtszám

A kísérlet lefolyása alatt az egész állományra jellemző volt, hogy csÖkkent a szomatikus sejtszám, de ha jobban megvizsgáltuk a csoportátlagokat, akkor a Vitapolos csoportnál a 60 napos tesztelés ideje alatt kiugró mértékben csÖkkentek az átlagértékek. Míg a kontrolcsoportnál 8 %-os, addig a tesztelt csoportnál 30 % a csÖkkenést regisztráltunk.

Erdélyi Zoltán telepvezető.

 

Kapcsolódó termékek:

VITAPOL ANTIMAST

ALPHAFEED

Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 1989 -ben alapított magyar vállalkozás, amely Magyarország piacvezető állatgyógyszer forgalmazója. Egyben számos multinacionális gyártó cég kizárólagos magyarországi disztribútora. A vállalat tevékenysége szerteágazó, de gyökere közös. Ez nem más, mint: "a magyar állattenyésztés eredményességének javítása és kedvenc állataink jólétének biztosítása".

klikkCégünk

TERMÉKEK

Az állategészségügyi szemléletű, szakszerű és felelős takarmányozás a hitvallásunk. Termékeink alkalmazásával a haszonállatok hozamát természetes, környezet- és fogyasztóbarát módon növelhetik a haszonállattartók. Kisállat-táplálás terén felhalmozódott több évtizedes tapasztalatunknak köszönhetően társállatok számára kínált termékeinkkel professzionális, a kedvencek egészségét, jóllétét maximálisan szem előtt tartó készítményekkel táplálhatja társállatait.

KAPCSOLAT

Dr. Tóth Rozáliatoth.rozalia@alpha-vet.hu
Vezető takarmányozási szaktanácsadó

Bella Nóra - bella.nora@alpha-vet.hu
Takarmányozási szaktanácsadó

Imre Adrienn - imre.adrienn@alpha-vet.hu
Takarmányozási szaktanácsadó

Petrovics Ágnes - petrovics.agnes@alpha-vet.hu
Brand Manager

KEZDŐOLDAL ÁLLÁSHÍREK CÉGÜNK LETÖLTÉS KAPCSOLAT

© 2016 - www.alphafeed.hu - Minden jog fenntartva!
Készítette az AlphaPress Grafikai Súdió