Alphafeed - Szülőpárok immunrendszerének és termelési paramétereinek javítása természetes cink-humát-keláttal
HOT Sparks - шаблон joomla Оригами

logo alphafeed

Szülőpárok immunrendszerének és termelési paramétereinek javítása természetes cink-humát-keláttal

Az intenzív körülmények között és szilárd padozaton tartott állatok immunrendszeri problémái és az ezekből adódó betegségek kezelése egyre bonyolultabbá válik, mert a kemoterápiás és antibiotikumos kezelésekkel egyre több ható-anyag kerül az állatok szervezetébe. Ezáltal számolni kell rezisztencia kialakulásával, toxikus mellékhatásokkal, allergia kialakulásával, valamint immunrendszeri problémákkal. Ezért előtérbe kerül az alternatív gyógymódok alkalmazása és a megelőzés jelentősége. Az EU új jogszabályai szigorítják az antibiotikumok alkalmazási lehetőségeit.

Az alternatív hatóanyagokkal kapcsolatban nemcsak az a fontos kérdés, hogy milyen mértékben baktericid vagy virucid hatásúak, hanem legalább annyira fontos, hogy ne legyenek káros mellékhatásaik, ne legyenek toxikusak (metabolitjaik sem), ne váltsanak ki káros immun- és allergiás rekaciókat.


Mindezen követelményeket kielégítő hatóanyag a természetes huminsavat mint kelátképzőt tartalmazó cinkhumát. A készítmény 12,5% cinket és 70% huminsavat tartalmaz.
 
Anyag és módszer

A kísérlet során Dániából érkezett COBB-500 szülőpár napos baromfit vizsgáltuk és értékeltük a következő paramétereket oly módon, hogy két ól (15 300 jérce és 2346 kakas) kapta folyamatosan adagolva a készítményt, két ól (18 360 jérce és 2754 kakas) pedig kontrollként szerepelt. Mind a kontroll-, mind a kezelt állomány ugyanazt a takarmányt (saját gyártású, laboratóriumi vizsgálattal ellenőrzött, jó minőségű) és azonos vakcinákat kapott. A kezel állomány kéthetes kortól, huszonegyhetes korig kapta a cink-humátot, a kész tápra számolva, 0,3%-os mennyiségben.
A kísérletet  a Gallul Kft. bakonypölöskei broiler szülópár II. és III. nevelőtelepén végeztük.
 
1. A vakcinázások hatékonyságának vizsgálata

A kísérleti és a kontrollállományok azonos időpontban, azonos vakcinázásban részesültek a következők szerint: 1. hét-coccidiosis; 2. hét-NDV, IBV; 3. hét-IBV; 6. hét - élő REO; 8. hét - NDV, IBV; 9. hét - IBD; 10. hét - AE; 12. hét - baromfihimlő és Salmonella Enteritidis inact.; 16. hét - Salmonella inact. + REO inact. + EDS,
IBV, NDV, IBV inact.

1. ábra. Baromfipestis (ND) elleni ellenanyagszintek

A vakcinázások hatékonyságát a baromfipestis, a fertőző bronchitis és a gumboroi betegség ellenanyag szintjének vizsgálatával követtük nyomon. Az ellen anyagok jelenlétének és szintjének mérését a Gallus Kft. saját laboratóriumában végeztük ELISA-módszerrel a KPL (Kirkegaard & Perry Laboratories, USA) cégtől vásárolt kittekkel. Ólanként 20-20 vérmintát vizsgáltunk a 4., 9., 14., 19., 28. és a 40. élethéten. Az eredmények az 1., 2. és 3. ábrán láthatók.

2. ábra. Fertőző bronchitis (IB) elleni ellenanyagszintek

3. ábra. Gumboroi betegség (IBD) elleni ellenanyagszintek

A gumboroi betegség elleni vakcina itatását követően a huminsavas készítménnyel kezelt állomány ellenanyagszintje szignifikánsan jelentősen emelkedett, ami biztosabb védelem kialakulását mutatja a kontrollállománnyal szemben.
A madarakat a 21. héten áttelepítettük. Az új ólban elkülönítve helyeztük el a kezelt és a kontrollállományt, de már nem kapták a cink-humát kiegészítést. Az ellenanyagszinteket ezután is mértük, hogy megállapítsuk, meddig tartja a hatását a cink-humát kiegészítés. Amint az látható, két héttel az adagolás befejezése után az ellenanyagszintek a kezelt állományban is visszaestek, és a 40. hétre a két állomány ellenanyagszintje közel azonossá vált, vagyis a cink-humát addigra feltehetően teljesen kiürült a szervezetből.

2. Az elhullás alakulása

Az elhullás alakulása jellemzően mutatja az állomány egészségi állapotát, ellenálló képességét (4. és 5. ábra).

4. ábra. Az elhullás havi alakulása

5. ábra. Az elhullás göngyölítve

A 3. héten mindegyik állomány Clostridium- (elhalásos bélgyulladás) fertőzést kapott, ami miatt antibiotikus kezelés vált szükségessé (Estreptovall). A kezelt állománynál a kezelés hatásosnak bizonyult, míg a kontrollállománynál a betegség a kezelés ellenére hosszabb lefolyású volt, több elhullást okozott, és a kezelést meg kellett ismételni. Azonban még az ismételt antibiotikumos kezelés sem volt olyan hatékony, mint a cink-humát kiegészítés. A gyógyszerköltségen túl az elhullás is jelentős kiesést okozott.
Az átólazásra került állomány az indulóállományhoz képest a kezelt ólakban 93,4%, a kontrollólakban 90,1 % volt.
A készítmény eredményessége jól lemérhető azon, hogy jobb életképességet, megnövekedett ellenálló képességet és szilárdabb általános egészségi állapotot biztosított, mely nagymértékben növeli a tenyésztési biztonságot.

3. Testtömeg-alakulás

A brojlertartással ellentétben, esetünkben nem cél a minél nagyobb testtömeg elérése. Az állományt a technológia szerinti súlyhatárok között kell tartani, visszafogott takarmányozással. A túlsúlyos madarak selejtezésre kerülnek. A kezelés alatt megállapítható volt, hogy a kezelt állomány testtömegét könnyebb volt szabályozni. Nem voltak nagy szórások, egységesebb volt az állomány, több madár vált „hasznossá",ami megmutatkozik az átminősített létszám százalékos alakulásában is. Miután a kezelt és a kontrollállomány ugyanazt a tápot kapta és a testtömeg a kezelt állománynál szignifikánsan magasabb, azt a következtetést is levonhatjuk, hogy a cink-humát a takarmányhasznosulást is kedvezően befolyásolta (táblázat). Ezt az elsősorban a hurrátoknak köszönhető hatást más állatokon is megfigyeltük (sertés, brojler, borjú).

 

Idő, hét
  1. 2. 3. 4. 5. 10. 15. 19. 20.
Előírás 115 230 400 580 770 1545 2095 2495 2600
Kezelt 120 241 420 609 807 1623 2199 2623 2725
Kontroll 123 227 392 569 760 1517 2056 2465 2551
 

Táblázat. A testömeg alakulása (g)


A kapott eredmények azt bizonyítják, hogy az utóbbi években az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó, im-munrendszerre befolyást gyakorló szerek közül a cinkhumát- (huminsav-) tartalmú készítmény nem csak abban az esetben tudja kifejteni pozitív hatását, ha komolyabb ártalmak érik az állatok szervezetét, hanem akkor is elősegíti az ellenanyagok fokozott termelődését, ha egészségi állapotuk, valamint termelési eredményeik kiválóak.
Az elvégzett kísérletek bíztató jelét mutatják annak, hogy a cink-hurrát, mint vény nélkül kapható, természetes hatóanyagú takarmány-kiegészítő, sikeresen alkalmazható az immunrendszer erősítésére, antibiotikumok hatásának fokozására vagy adagjuk csökkentésére.

A huminsavak állatgyógyásazti alkalmazásával kapcsolatos irodalom

1. FLAIG, W.: Chemische Untersuchung an Huminstoffen. Z. Chem., 1964. 4. 253-265.
2. KLOCKING, R.: Humic substances as potential therapeutics. In: SENESI, N.: Humic Substances in the Global Environment Elsevier. Amsterdam, 1994.
3. KÜHNERT, VON M. - FUCHS, V. - GOLBS, S.: Pharmakol.toxikologische Eigenschaften von Huminsauren. Dt. Tierártztl. Wschr., 1989. 96. 3-10.

 

 

További cikkek a témában:
A huminsavak alkalmazási lehetőségei az állatgyógyászatban

ALPHAFEED

Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 1989 -ben alapított magyar vállalkozás, amely Magyarország piacvezető állatgyógyszer forgalmazója. Egyben számos multinacionális gyártó cég kizárólagos magyarországi disztribútora. A vállalat tevékenysége szerteágazó, de gyökere közös. Ez nem más, mint: "a magyar állattenyésztés eredményességének javítása és kedvenc állataink jólétének biztosítása".

klikkCégünk

TERMÉKEK

Az állategészségügyi szemléletű, szakszerű és felelős takarmányozás a hitvallásunk. Termékeink alkalmazásával a haszonállatok hozamát természetes, környezet- és fogyasztóbarát módon növelhetik a haszonállattartók. Kisállat-táplálás terén felhalmozódott több évtizedes tapasztalatunknak köszönhetően társállatok számára kínált termékeinkkel professzionális, a kedvencek egészségét, jóllétét maximálisan szem előtt tartó készítményekkel táplálhatja társállatait.

KAPCSOLAT

Dr. Tóth Rozáliatoth.rozalia@alpha-vet.hu
Vezető takarmányozási szaktanácsadó

Bella Nóra - bella.nora@alpha-vet.hu
Takarmányozási szaktanácsadó

Imre Adrienn - imre.adrienn@alpha-vet.hu
Takarmányozási szaktanácsadó

Petrovics Ágnes - petrovics.agnes@alpha-vet.hu
Brand Manager

    

KEZDŐOLDAL ÁLLÁSHÍREK CÉGÜNK LETÖLTÉS KAPCSOLAT

© 2016 - www.alphafeed.hu - Minden jog fenntartva!
Készítette az AlphaPress Grafikai Súdió