HOT Sparks - шаблон joomla Оригами

logo alphafeed

VITAPOL ANTIMAST PULVIS - természetes megoldás a tőgyegészség érdekében

Irodalmi adatok alapján a tejtermelő tehénpopuláció legalább 40%-a fertőzött a masztitisz valamelyik formájával. A szubklinikai masztitisz a tehenek összes fertőződésének 90-95%-át teszi ki. Pozitív összefüggés mutatható ki a tejhozam és az SCC között. Minden 1000 kg tejmennyiség-növekedés 4,5% SCC növekedést jelent. A laktáció első hónapjaiban a legmagasabb a SCC, majd fokozatosan csökken. Általában a 6. hónaptól növekszik ismét. Elhúzódó laktációk esetén az utolsó hónapban ismét növekedésnek indul.

A megszokott tőgyhigiéniai eljárások mellett hogyan védekezhetünk a masztitisz kártétele ellen?

Az immunrendszert támogató takarmánykiegészítők alkalmazásával. Ilyen takarmánykiegészítő a VITAPOL ANTIMAST pulvis. A VITAPOL ANTIMAST pulvis biológiai úton védett kötésben lévő mikroelemeket (réz, cink, mangán, szelén) tartalmazó huminsavas ásványi takarmány. A mikroelemeket huminsav-komplex formájában tartalmazza. A huminsavak és a biológiai úton védett mikroelemek szinergista hatásúak a tőgy egészsége szempontjából. Mit jelent ez a gyakorlatban? 

Az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Zrt. 1500 egyedes tejtermelő tehenészetében 2012. év végén tapasztaltak extrém magas SCC emelkedést. Az elegytej szomatikus sejtszáma a telepre jellemző 310-312.000 értékről egyik befejésről a másikra 700.000-re nőtt. Pető Zoltán ágazatvezető esetismertetése szerint a gondokat a "megszokott" kórokozók mellett a Prototheca fertőzés is súlyosbította, amely több mint 200 állat azonnali selejtezését jelentette. A tőgyhigiéniai protokollok szigorítása mellett, a telepi viszonyok rendezésével egyidejűleg kezdték a VITAPOL ANTIMAST pulvis alkalmazását a tehenek napi takarmányadagjában. A technológiai fegyelemnek, a higiéniai munkafolyamatok átgondolásának, és a VITAPOL ANTIMAST pulvis alkalmazásával elért immunológiai támogatásnak köszönhetően a kritikus helyzet jó fél éven belül rendeződött, a SCC a telepen éves átlagban azóta 318.000 körüli értéken stabilizálódott, és megállapítást nyert, hogy nincs a telepen Prothotheca fertőzött állat.

A kiváló minőségű huminsavas takarmánykiegészítők azóta a telep preventív takarmányozási programjának részét képezik. A tapasztalatok alapján a fogadó és a nagytejű csoportokban napi 100 g/tehén adagban, míg a kistejű csoportokban napi 50 g/tehén adagban alkalmazzák a VITAPOL pulvis takarmánykiegészítőt, a kiváló egészségügyi állapot fenntartásának zálogaként. A problémás csoportok - amennyiben vannak - VITAPOL ANTIMAST takarmánykiegészítőt kapnak a tőgyegészségügyi problémáik rendeződéséig. Ez egyre kisebb létszámú csoportokat érint, ugyanis a VITAPOL pulvis teljes laktáció alatti alkalmazásának köszönhetően a tőgybeteg egyedek aránya megszokott 8-10%-ról 2-3%-ra csökkent éves szinten.

Pető Zoltán szavait idézve:"A magas szomatikus sejtszám ellen nem a szeparátor a megoldás! A szeparátor tüneti kezelés, azonban a valódi problémát a VITAPOL ANTIMAST pulvis oldja meg."

A VITAPOL ANTIMAST takarmánykiegészítő segítségével hatékonyan megelőzhető a laktáció első hónapjaiban élettanilag is kialakuló szubklinikai masztitisz, ezáltal a "problémás" fogadó és nagytejű csoportok is hatékonyan menedzselhetők tőgyegészségügyi szempontból.

A Milkmen Kft.-nél 2014. november-2015. március hónapban zajlott a VITAPOL ANTIMAST pulvis dokumentált nagyüzemi próbaetetése. A telepen átlag 800 tehén termel, ebből 652-t fejtek a nagyüzemi etetési próba időszak alatt. 2014. decemberében (a nagyüzemi etetési próba időszaka alatt) a tenyészet a nagylétszámú tejtermelő tehenészetek országos rangsorában a 15. helyen szerepelt.

A nagyüzemi etetési próba során a nagytejű csoportok takarmánykiegészítőjeként alkalmaztuk a VITAPOL ANTIMAST pulvist. Mivel a telepen mindig 2 nagytejű csoport van egyidejűleg, így a VITAPOL ANTIMAST pulvis SCC-ra gyakorolt hatását 5. ismétlésben, tehénpáros kísérletben tudtuk vizsgálni. A tehenek fejési átlagát, illetve szomatikus sejtszámát az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. által havi gyakorisággal elvégzett próbafejések adatai alapján hasonlítottuk össze. A kezelt nagytejű csoport egyedei 100 g/tehén/nap adagban kaptak a TMR-be applikálva VITAPOL ANTIMAST pulvist.

Eredmények a kontroll csoportban:

Kontroll

     

Csoportlétszám

Ismétlés száma

Fejési átlag kg

SCC

124

1.

45

652,2

124

2.

47,2

588,8

130

3.

43,5

527,9

136

4.

49,1

678,1

138

5.

47,5

965,1

       

Átlag

 

46,46

682,42

 

Eredmények a kezelt csoportban:

Kezelt

     

Csoportlétszám

Ismétlés száma

Fejési átlag

SCC

117

1.

53,1

524,6

127

2.

46,9

601

132

3.

45,9

372,2

139

4.

49

344,9

139

5.

47,9

465,8

       

Átlag

 

48,56

461,7

 

Különbségek a kezelt és a kontroll nagytejű csoportok termelési mutatói között az 5 ismétlés alkalmával

Különbség kezelt/kontroll fejési átlag kg

Különbség kezelt/kontroll fejési átlag %

Különbség kezelt/kontroll SCC

Különbség kezelt/kontroll SCC %

 

 

 

 

8,1

18%

-127,6

-20%

-0,3

-1%

12,2

2%

2,4

6%

-155,7

-29%

-0,1

0%

-333,2

-49%

0,4

1%

-499,3

-52%

 

 

 

 

Átlag

5%

 

-30%

 
Összefoglalva megállapítható, hogy a VITAPOL ANTIMAST pulvis 100 g/tehén/nap adagban a nagytejű csoportok takarmánykiegészítőjeként +5% tejhozam-növekedést eredményezett, a szomatikus sejtszám 30%-os csökkentése mellett.

A tapasztalataink alapján a VITAPOL ANTIMAST pulvist 100 g/nap/tehén adagban a nagytejű csoportok takarmányának kiegészítésére javasoljuk.

Megjelent: 277 alkalommal

ALPHAFEED

Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 1989 -ben alapított magyar vállalkozás, amely Magyarország piacvezető állatgyógyszer forgalmazója. Egyben számos multinacionális gyártó cég kizárólagos magyarországi disztribútora. A vállalat tevékenysége szerteágazó, de gyökere közös. Ez nem más, mint: "a magyar állattenyésztés eredményességének javítása és kedvenc állataink jólétének biztosítása".

klikkCégünk

TERMÉKEK

Az állategészségügyi szemléletű, szakszerű és felelős takarmányozás a hitvallásunk. Termékeink alkalmazásával a haszonállatok hozamát természetes, környezet- és fogyasztóbarát módon növelhetik a haszonállattartók. Kisállat-táplálás terén felhalmozódott több évtizedes tapasztalatunknak köszönhetően társállatok számára kínált termékeinkkel professzionális, a kedvencek egészségét, jóllétét maximálisan szem előtt tartó készítményekkel táplálhatja társállatait.

KAPCSOLAT

Dr. Tóth Rozáliatoth.rozalia@alpha-vet.hu
Vezető takarmányozási szaktanácsadó

Bella Nóra - bella.nora@alpha-vet.hu
Takarmányozási szaktanácsadó

Imre Adrienn - imre.adrienn@alpha-vet.hu
Takarmányozási szaktanácsadó

Petrovics Ágnes - petrovics.agnes@alpha-vet.hu
Brand Manager

    

KEZDŐOLDAL ÁLLÁSHÍREK CÉGÜNK LETÖLTÉS KAPCSOLAT

© 2016 - www.alphafeed.hu - Minden jog fenntartva!
Készítette az AlphaPress Grafikai Súdió