Alphafeed - A Tehenészetek nyári gondjai: ellési csúcs, magzatburokvisszatartás
HOT Sparks - шаблон joomla Оригами

logo alphafeed

A Tehenészetek nyári gondjai: ellési csúcs, magzatburokvisszatartás

A nyár, a hőstressz az év igen megterhelő szakasza a tehenészetek számára. A telepeken dolgozók igen sokat küzdenek ez idő tájt a csökkent takarmányfelvétel miatti termeléscsökkenéssel, a diszkomfortérzet miatt a fejőházból kimenni nem akaró állatokkal, amelyek fejés után a pihenőboxokban állnak és nem pihenéssel, kérődzéssel töltik a napot, hanem a hőstressz kivédésével. Külön megterhelő, hogy a hősokk és a miatta (is) bekövetkező szaporodásbiológiai problémák miatt az ellési csúcs is a nyári hónapokban jelentkezik a legtöbb telepen. Az ellés körüli néhány hetes időszak - gyakorlatilag az előkészítő és a fogadó fázis - a modern, nagy tejtermelésű tehenek termelését és szaporodását, végső soron az életteljesítményét alapjaiban meghatározó periódus.

„A tejtermelésre irányuló intenzív szelekció következtében a hazai állományok termelése

világviszonylatban is jónak tekinthető, azonban a szaporodásbiológiai mutatók csak stagnálnak.”

Az eredményesség növelésének szinte egyetlen lehetséges útja a költségek csökkentése, amely a szaporodásbiológiai mutatók javításával, a tenyésztésbe vétel idejének kismértékű előrehozásával, illetve a tehenek életteljesítményének növelésével lehetséges.

Ha figyelembe vesszük a hazai átlag laktációk számát, illetve a megszülető borjak ivararányát, akkor könnyen belátható, hogy a költségek hatékony csökkentése szinte kizárólag a tehénkiesés csökkentésével, az elsőborjas tehenek minél teljesebb körű védelmével lehetséges. A tehénkiesések, a termeléscsökkenés zömmel az ellés körüli néhány hetes időszakban realizálódnak, amikor is a tehenek a megnövekedett élettani terhelés (ellés, laktáció indítása, majd tetőzése) hajlamosak a fertőző- és anyagforgalmi betegségekre. A fertőző betegségek megelőzése állomány-egészségügyi szemléletű állatorvosi munkát igényel, ehhez kiváló minőségű állatgyógyászati és higiéniai termékek, szakmailag megalapozott, hatékony protokollok állnak rendelkezésre.

A problémák megelőzése az ellés körüli komplikációk minimalizálásával kezdődik! Az ellés a tehén számára óriási stressz! A pszichikai megterhelés (főleg egy elsőborjas tehén esetében) mellett hatalmas megterhelés a szív- és érrendszer számára is, ezen túl hatalmas folyadék és elektrolit-veszteség az anyaállat számára. A néhány óra alatt lezajló ellés a szervezet teljes átprogramozását jelenti, mert a borjú világra jövetelét követően a kolosztrumtermelés miatt a szervezetnek a korábbi szárazon állás alattiról 3x nagyobb mértékű metabolikus aktivitásra kell kapcsolnia - a teljes fizikai kimerültséggel egy időben. Könnyen belátható tehát, hogy az ellető istállóban „nagyon sok minden eldől”, ami a tehenészet pénzügyi mérlegét meghatározza. A veszteségek és az állategészségügyi kezelések költségeinek 60-70%-a realizálódik az ellést követő napokban és az első 4 hétben. Az elletőistállóban tehát a legfontosabb feladat a tehenek egészségének védelme és a laktáció megfelelő indítása, amely gyakorlatilag a folyadék-és elektrolitveszteség pótlását, a bendő megfelelő megtöltését és a tejláz (ellési bénulás) megelőzését jelenti. Az ellési komplikációk és a ké- sőbbi anyagforgalmi betegségek megelőzése érdekében a legfontosabb feladat az elletőistállóban, a gyakorlatban „drenchelés”-nek nevezett eljárás. Erre azért (is) van szükség, mert az ellést megelőzően a tehenek takarmányfelvétele csökken, így a bendőjük csak részlegesen van megtöltve, ez pedig az ellés után oltó-áthelyeződéshez vezethet! Az oltó-áthelyeződés gyakorlatilag megelőzhető, ha ellést követően a tehén elegendő mennyiségű folyadékot vesz fel. Az oltó-áthelyeződés megelőzésére az ivóvíz itatása is alkalmas, azonban a drenchelés során az ivóvízen keresztül energiaszolgáltató vegyületeket, esszenciális aminosavakat, elektrolitokat is a tehenek szervezetébe juttathatunk.

A drenchelés tehát az ellést követően elindít egy „pozitív láncreakciót”: a bendőstimuláció fokozza a takarmányfelvételt, amely egyúttal nagyobb energia, ásványi anyag, elektrolit és vitaminbevitelt is jelent, vagyis felkészíti a tehenet a laktációra, az azzal együtt járó élettani terhelésre. Az ellést követően „drenchelés”- ben részesült teheneknél kevesebb magzatburok-visszatartás, szubklinikai és klinikai endometritisz, tejláz előfordulására kell számítani, mint azok esetében, amelyeknél az elletőistállóban erre nem fordítottak kellő figyelmet. A bendő megtöltésére, a folyadék és az elektrolitveszteség pótlására a RUMINOSTART DRENCH takarmánykiegészítőt ajánljuk.

A RUMINOSTART Drench takarmánykiegészítő mint alap, a telepi sajátosságok ismereté- ben állatorvosi javaslatra élesztővel, puffer anyagokkal stb. kiegészíthető. A RUMINOSTART Drench takarmánykiegészítőt 20 liter/tehén meleg vízben oldva kell közvetlenül ellés után a teheneknek kínálni, illetve az önkéntes felvétel megtagadása esetén drenchelőszondával kell felvetetni. A RUMINOSTART Drench alkalmazásával az elletőistállóban a tejtermelés növekedésén túl a gyógyszer-felhasználás csökkenésén, a kondíció és a takarmányértékesülés javításán keresztül is megtérülő befektetés a tehenészetek számára. A javuló kondíció, a jó egészségi állapot pedig előfeltétele a szaporodásbiológiai állapot javulásának. A nyári ellési csúcs idején szokott kicsúcsosodni a tehenészeti telepeken a magzatburok-visszatartás problémája is. A magzatburok-visszatartás rontja a tehenek tejtermelését és a későbbi reprodukciós termelésü- ket is.

Az Animal Reproduction Science-ben 2015. júniusában leközölt vizsgálatok szerint (Boro és mtsai) a magzatburkok normál leválása a tehenekben összefüggést mutat a vérplazma interleukin és TNF alfa koncentrációjával. Az ellést megelőző hónaptól az ellésig tartó, több gazdaságban, több mint 1200 állat bevonásával elvégzett metaanalízis azt mutatta, hogy a magzatburok-visszatartással küzdő tehenek vérében az ellést megelőző 3. naptól kezdődően szignifikánsan alacsonyabb volt az interleukinok koncentrációja. Azon tehenek esetében, amelyek vé- rében az ellés napján szignifikánsan alacsonyabb volt a TNF alfa faktor koncentrációja, 90%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki a magzatbirok-visszatartás. A metaanalízis konklúziója szerint szignifikáns különbség van a specifikus citokinek plazmakoncentrációját tekintve az ellés után magzatburok-visszatartást produkáló és nem produkáló tehenek között. A proinflammatikus ciktokinek csökkent mennyisége minden bizonnyal öszszefügg a magzatburkok rendellenes távozásával. A nyári hónapokban a környezeti stresszorok miatt meggyengült immunrendszerrel magyarázható a proinflammatikus citokinek csökkent mennyisége, ezáltal a magzatburok-visszatartás gyakoriságának megnövekedése. Tehát a nyári ellések előkészítésben kiemelt fontosságú az immunrendszer erősítése, támogatása.

A VITAPOL pulvis biológiai aktivitású komponensei, a tőzeg eredetű alacsony molekulasúlyú huminsavak a kémai szerkezetük révén aktiválják a neutrofil granulocitákat, fokozzák azok természetes aktivitását, ezzel elősegítve a normál involúciót, a metritisz kialakulásának megakadályozását. A VITAPOL pulvisban található mikroelem-huminsav komplexek az immunrendszer támogatásával csökkentik a magzatburok-visszatartás kialakulásának valószínűségét. A VITAPOL pulvis napi 100-150 g/tehén/nap adagban alkalmazva az előkészítő és a fogadó csoportok takarmánykiegészítőjeként hatékony segítség lehet a nyári ellési csúcs és következményei problémáinak minimalizálásában.

 

ALPHAFEED

Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 1989 -ben alapított magyar vállalkozás, amely Magyarország piacvezető állatgyógyszer forgalmazója. Egyben számos multinacionális gyártó cég kizárólagos magyarországi disztribútora. A vállalat tevékenysége szerteágazó, de gyökere közös. Ez nem más, mint: "a magyar állattenyésztés eredményességének javítása és kedvenc állataink jólétének biztosítása".

klikkCégünk

TERMÉKEK

Az állategészségügyi szemléletű, szakszerű és felelős takarmányozás a hitvallásunk. Termékeink alkalmazásával a haszonállatok hozamát természetes, környezet- és fogyasztóbarát módon növelhetik a haszonállattartók. Kisállat-táplálás terén felhalmozódott több évtizedes tapasztalatunknak köszönhetően társállatok számára kínált termékeinkkel professzionális, a kedvencek egészségét, jóllétét maximálisan szem előtt tartó készítményekkel táplálhatja társállatait.

KAPCSOLAT

Dr. Tóth Rozáliatoth.rozalia@alpha-vet.hu
Vezető takarmányozási szaktanácsadó

Bella Nóra - bella.nora@alpha-vet.hu
Takarmányozási szaktanácsadó

Imre Adrienn - imre.adrienn@alpha-vet.hu
Takarmányozási szaktanácsadó

Petrovics Ágnes - petrovics.agnes@alpha-vet.hu
Brand Manager

KEZDŐOLDAL ÁLLÁSHÍREK CÉGÜNK LETÖLTÉS KAPCSOLAT

© 2016 - www.alphafeed.hu - Minden jog fenntartva!
Készítette az AlphaPress Grafikai Súdió