Alphafeed - A korszerű tápokba belekeverték a szükséges vitaminmennyiséget – de valóban elég-e?
HOT Sparks - шаблон joomla Оригами

logo alphafeed

A korszerű tápokba belekeverték a szükséges vitaminmennyiséget – de valóban elég-e?

A korszerű tápokba belekeverik a szükséges vitaminmennyiséget – de valóban elég ez minden élethelyzetben? A vitaminkutatás a takarmányozási tudományok egyik legdinamikusabban fejlődő részterülete. Nap mint nap jelennek meg új kutatási eredmények, amelyek olvastán gyakran felül kell bírálni a jelenleg alkalmazott takarmányozási szemléletünket. Az intenzív fajták, hibridek elterjedése nem minden esetben járt a genetikai potenciáljuk a kiaknázásával – sok esetben a termelési mutatók elmaradnak az elvárható teljesítménytől. Figyelembe kell vennünk, hogy az intenzívebb termelés intenzívebb anyagcserével jár együtt. A "túlhajszolt" életmód humán vonatkozásait jól ismerjük. A természetbeni tartástól teljesen elszakított haszonállatok is ennek a" túlhajszolt humán modell"-nek feleltethetők meg. A modern tartásmódok okozta stresszhelyzetek részbeni feloldásában - mai tudásunk szerint - a kiegészítőként adott vitaminok fontos szerepet játszanak.

 

A korszerű tápokba belekeverték a szükséges vitaminmennyiséget – de valóban elég-e?

 

A korszerű tápokba belekeverik a szükséges vitaminmennyiséget – de valóban elég ez minden élethelyzetben?

A vitaminkutatás a takarmányozási tudományok egyik legdinamikusabban fejlődő részterülete. Nap mint nap jelennek meg új kutatási eredmények, amelyek olvastán gyakran felül kell bírálni a jelenleg alkalmazott takarmányozási szemléletünket.

e31ace2a15a7c70645ad83df9ecd43b0 L

Az intenzív fajták, hibridek elterjedése nem minden esetben járt a genetikai potenciáljuk a kiaknázásával – sok esetben a termelési mutatók elmaradnak az elvárható teljesítménytől. Figyelembe kell vennünk, hogy az intenzívebb termelés intenzívebb anyagcserével jár együtt. A "túlhajszolt" életmód humán vonatkozásait jól ismerjük. A természetbeni tartástól teljesen elszakított haszonállatok is ennek a" túlhajszolt humán modell"-nek feleltethetők meg. A modern tartásmódok okozta stresszhelyzetek részbeni feloldásában - mai tudásunk szerint - a kiegészítőként adott vitaminok fontos szerepet játszanak.

Miért is szükséges kiegészítőként vitaminokat, ásványi anyagokat adni gazdasági állatainknak? Miért nem elegendő, amit a takarmányokból, és az azokhoz adott premixekből fel tudnak venni? A modern állattenyésztésben az ásványianyag és vitamin-kiegészítés azért elengedhetetlen, mert az intenzív tartási körülmények közepette a takarmány-alapanyagokkal nem tudjuk fedezni az állatok megnövekedett szükségleteit. Ha a takarmány mikotoxinokkal szennyezett, vagy az állatokat termelési stressz éri, akkor nem tudják megfelelően hasznosítani a takarmány táplálóanyagait, illetve a takarmányokban található vitaminokat, mikroelemeket sem.

A vitaminoknak, ásványi anyagoknak nem csak a mennyisége és az adagolás időzítése fontos a modern takarmányozásban. A vitaminok minősége és a hozzáférhetőségük nagyon fontos a megfelelő immunitáshoz, stressz-rezisztenciához és fertilitáshoz.

A relatív vitamin- és mikroelem-hiány a következő esetekben szinte mindig bekövetkezik a következő esetekben:

  1. Táplálóanyag-felszívódási zavarok (takarmányváltás, termelési fázis váltás)
  2. Termelési periódus legintenzívebb szakasza (a kocák laktációja, tojótyúkok csúcstermelése)
  3. Megváltozott vékonybél integritás, (a malacok választása, baromfik takarmányváltáskor bekövetkező bélrendszeri stressz-állapota).

A relatív vitamin- és mikroelemhiány okozta termeléscsökkenés kivédésére az Alpha-Vet Kft. kínálatában számos vitaminkiegészítő, mikroelem-kiegészítő és kombinált (vitaminokat, mikroelemeket, aminosavakat tartalmazó) készítmény áll a termelők rendelkezésére.

Állományra, telepre szabott vitaminozási program összeállításához kérje szaktanácsadóink segítségét!

Írta: Petrovics Ágnes

 

Kapcsolódó termékek:

NOROVIT-AMINO FORTE

JOLOVIT

 

ALPHAFEED

Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 1989 -ben alapított magyar vállalkozás, amely Magyarország piacvezető állatgyógyszer forgalmazója. Egyben számos multinacionális gyártó cég kizárólagos magyarországi disztribútora. A vállalat tevékenysége szerteágazó, de gyökere közös. Ez nem más, mint: "a magyar állattenyésztés eredményességének javítása és kedvenc állataink jólétének biztosítása".

klikkCégünk

TERMÉKEK

Az állategészségügyi szemléletű, szakszerű és felelős takarmányozás a hitvallásunk. Termékeink alkalmazásával a haszonállatok hozamát természetes, környezet- és fogyasztóbarát módon növelhetik a haszonállattartók. Kisállat-táplálás terén felhalmozódott több évtizedes tapasztalatunknak köszönhetően társállatok számára kínált termékeinkkel professzionális, a kedvencek egészségét, jóllétét maximálisan szem előtt tartó készítményekkel táplálhatja társállatait.

KAPCSOLAT

Dr. Tóth Rozáliatoth.rozalia@alpha-vet.hu
Vezető takarmányozási szaktanácsadó

Bella Nóra - bella.nora@alpha-vet.hu
Takarmányozási szaktanácsadó

Imre Adrienn - imre.adrienn@alpha-vet.hu
Takarmányozási szaktanácsadó

Petrovics Ágnes - petrovics.agnes@alpha-vet.hu
Brand Manager

KEZDŐOLDAL ÁLLÁSHÍREK CÉGÜNK LETÖLTÉS KAPCSOLAT

© 2016 - www.alphafeed.hu - Minden jog fenntartva!
Készítette az AlphaPress Grafikai Súdió