Alphafeed - Szükségesek-e az ásványi anyag- és vitaminkiegészítők?
HOT Sparks - шаблон joomla Оригами

logo alphafeedSzükségesek-e az ásványi anyag- és vitaminkiegészítők?

A vitaminok, a vitaminkutatás az élettani-takarmányozási tudományok egyik legdinamikusabban fejlődő részterülete. Szinte nap mint nap jelennek meg új alap- és alkalmazott kutatási eredmények, amelyek olvastán gyakran felül kell bírálni a jelenleg alkalmazott takarmányozási szemléletünket az állatok vitamin-ellátása kapcsán. Az intenzívebb teljesítményű fajták, hibridek elterjedése nem minden esetben járt a genetikai potenciáljuk a kiaknázásával - sok telepen a termelési mutatók elmaradnak a genotípus elvárható teljesítményétől. Figyelembe kell vennünk, hogy az intenzívebb termelés intenzívebb anyagcserével jár együtt. A "túlhajszolt" életmód humán vonatkozásait jól ismerjük.

A természetbeni tartástól szinte teljesen elszakított gazdasági állatok szinte ennek a" túlhajszolt humán modell"-nek feleltethetők meg: a szállítás, a környezetváltozás, a természetidegen tartás, a monodiétás takarmányozás mind jelentős környezeti stresszor számunkra. A modern technológiák okozta stresszhelyzetek részbeni feloldásában - mai tudásunk szerint - a jó kondíció mellett a kiegészítőként adott vitaminok fontos szerepet játszanak.

Miért is szükséges kiegészítőként vitaminokat, ásványi anyagokat adni gazdasági állatainknak? Miért nem elegendő, amit a keveréktakarmányokból, és az azokhoz adott premixekből fel tudnak venni?

A modern állattenyésztésben az ásványi anyag és vitamin-kiegészítés azért elengedhetetlen, mert az intenzív tartási körülmények közepette a takarmány-alapanyagokkal nem tudjuk fedezni az állatok megnövekedett szükségleteit. Ha a takarmány mikotoxinokkal szennyezett, vagy az állatokat termelési stressz éri, akkor nem tudják megfelelően hasznosítani a takarmány táplálóanyagait, illetve a takarmányokban található vitaminokat, mikroelemeket sem. 

A vitaminoknak, ásványi anyagoknak nem csak a mennyisége és az adagolás időzítése a fontos a modern takarmányozásban. A vitaminok minősége és a molekuláris hozzáférhetőségük nagyon fontos a megfelelő immunitáshoz, stressz-rezisztenciához és fertilitáshoz.

A relatív vitamin- és mikroelem-hiány a következő esetekben szinte mindig bekövetkezik:

  1. Táplálóanyag-felszívódási zavarok (takarmányváltás, termelési fázisváltás)
  2. Termelési periódus legintenzívebb szakasza (a kocák laktációja, tojótyúkok csúcstermelése)
  3. Megváltozott vékonybél integritás, (a malacok választása, baromfiak takarmányváltáskor bekövetkező bélrendszeri stressz-állapota).

A relatív vitamin- és mikroelemhiány okozta termeléscsökkenés kivédésére az Alpha-Vet Kft. kínálatában számos vitaminkiegészítő, mikroelem-kiegészítő és kombinált (vitaminokat, mikroelemeket, aminosavakat tartalmazó) készítmény áll a termelők rendelkezésére.

Állományra, telepre szabott vitaminozási program összeállításához kérje szaktanácsadóik segítségét.

 

Összeállította: Petrovics Ágnes

ALPHAFEED

Cégünknek évtizedes tapasztalata van a növénykondicionálás területén. Termékeink használatával csökkenthető növényvédő szer és műtrágya ráfordítás. Készítményeink klasszikus értelemben növényvédő szernek nem minősülnek, a növények saját védekező rendszerét stimulálják.

klikkCégünk

TERMÉKEK

Az Alpha Holding a társállatok táplálásának területén szerzett több mint 20 éves tapasztalatát kamatoztatva fejlesztette ki saját szuperprémium kutya és macska tápjait. A házi kedvencek tulajdonosainak kiskereskedelmi kiszolgálása cégünk 27 kereskedelmi egységből álló.

KAPCSOLAT

Alpha-Vet Kft.
8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

Telefon: +36-22-516-408

Fax: +36-22-516-416

E-mail: info@alphaplant.hu

KEZDŐOLDAL ÁLLÁSHÍREK CÉGÜNK LETÖLTÉS KAPCSOLAT

© 2016 - www.alphafeed.hu - Minden jog fenntartva!
Készítette az AlphaPress Grafikai Súdió